Spiridușii-s în vacanță! Toate comenzile plasate începând cu 18.12 vor fi livrate după Crăciun. Sărbători fericite!
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetează o tavă pătrată cu hârtie de copt, lăsând marginile să depășească tava pentru a putea scoate mai ușor preparatul după ce se răcește. Pune deoparte.
Într-o cratiță medie, combină smochinele tocate/prunele, apa și coaja de portocală. Gătește la foc mediu, amestecând ocazional, timp de 5-8 minute, până când smochinele devin moi și absorb o parte din lichid. Ia cratița de pe foc, adaugă extractul de vanilie și lasă să se răcească 5 minute. Transferă compoziția într-un blender sau robot de bucătărie și mixează până devine o pastă fină (semințele de smochine nu se vor descompune). Lasă deoparte.
Într-un bol mare, amestecă uleiul de cocos topit, siropul de arțar, zahărul brun și oul. Adaugă fulgii de ovăz, făina, praful de copt, scorțișoara, nucșoara și sarea. Amestecă mai întâi cu un tel, iar când compoziția devine prea groasă, folosește o lingură sau o spatulă din silicon pentru a combina bine ingredientele.
Păstrează deoparte aproximativ un sfert din compoziția de crustă/topping pentru stratul final. Restul compoziției presează-l uniform pe fundul tăvii pregătite, formând baza crustei. Întinde umplutura de smochine într-un strat uniform peste baza crustei. Presară compoziția păstrată deasupra umpluturii și apasă ușor pentru a o compacta.
Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit timp de 25-30 de minute, până când partea superioară devine ușor rumenită. Evită coacerea excesivă.
Scoate tava din cuptor și las-o să se răcească complet pe un grătar. Ridică prăjitura folosind marginile hârtiei de copt și transfer-o pe un fund de bucătărie. Taie în pătrate.
Acoperă prăjitura rămasă și păstreaz-o la temperatura camerei până la 4 zile sau în frigider până la 10 zile.
Poți înlocui smochinele cu prune uscate.
Prunele uscate sunt cunoscute în special pentru efectele lor benefice asupra digestiei, fiind bogate în fibre solubile și insolubile, care ajută la reglarea tranzitului intestinal, susținând sănătatea microbiomului intestinal prin acțiunea prebiotică. Conțin sorbitol, un laxativ natural care atrage apa în intestine. Prunele uscate sunt bogate in polifenoli, antioxidanți care ajută la reducerea inflamației din organism și la prevenirea bolilor cronice. Un element ce îl găsim în prune este borul, cu rol important pentru sănătatea oaselor și absorbția calciului. Pe lângă acesta, ele sunt în vitamina K și magneziu, esențiale pentru densitatea osoasă, astfel că un consum regulat de prune uscate poate reduce riscul de osteoporoză. Fiind o sursă naturală de carbohidrați sănătoși, oferă energie de lungă durată și sunt perfecte ca gustare înainte de antrenament sau în perioade de efort fizic și mental intens. De asemenea, ajută la reducerea stresului și îmbunătățesc starea de spirit datorită conținutului de triptofan, un precursor al serotoninei. Lista de beneficii poate continua, însă e necesară și o atenționare: prunele uscate sunt sănătoase, dar trebuie consumate cu moderație, deoarece conțin zaharuri naturale și pot avea efect laxativ în cantități mari.
0 0 votes Acordă o notă rețetei