Spiridușii-s în vacanță! Toate comenzile plasate începând cu 18.12 vor fi livrate după Crăciun. Sărbători fericite!

Portocale

Număr persoane

No steps available.

Tips & Tricks

Acidul citric, prezent în mod natural în anumite fructe precum portocalele, diferă de acidul citric pe care îl regăsim pe etichetele alimentelor. Formula chimică este de fapt aceeași, însă: în portocale, el apare în mod natural, în alimentele procesate el este de fapt fabricat dintr-un tip de mucegai; cel din fructe este însoțit de fibre, vitamine și minerale, în timp ce produsul industrial este rafinat pentru a obține varianta lui pură. Prin urmare, avem aceeași Mărie, dar cu pălării diferite. În acest caz, este ingredientul regăsit pe etichete sigur pentru consum? Da, pentru că încă nu avem o probă contrarie. Îți explicăm. Acidul citric este folosit cu mai multe scopuri: conservant, reglarea pH-ului, potențarea aromei, antioxidant, reducerea riscului de contaminare cu toxina botulină. În acest sens, a fost intens studiat și este considerat sigur pentru consumul uman de către autorități precum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). În mod regulat, aceste autorități evaluează aditivii alimentari pentru a se asigura că nu există riscuri semnificative pentru sănătate (cum au făcut, spre exemplu, în 2020, când au reevaluat o serie de aditivi alimentari printre care și acesta). Studiile asupra acidului citric demonstrează că acesta este metabolizat eficient de organism, fiind transformat în apă și dioxid de carbon și eliminat în mod natural. Totuși, atunci când adresezi întrebarea „este sigur” în cazul oricărui aliment, vei găsi inevitabil și rezultate care să te facă să te îndoiești de răspunsul odată clar. În cazul acidului citric, putem spune că anumite efecte negative au fost observate într-un număr limitat de cazuri (foarte limitat, aici sunt patru, de exemplu). Vorbim despre iritații la nivelul gurii și disconfort gastric, însă doar atunci când este consumat în cantități mari. Pentru o singură clasă de persoane apare un semn mai mare de întrebare: cei cu alergii sau sensibilități la mucegai ori ciuperci (îți amintești? Ele apar în procesul de producție al acidului citric). Prin urmare, până la o probă contrarie concretă, acidul citric rămâne sigur pentru consum, iar noi ne putem bucura și de cel prezent în portocale (pe lângă vitaminele B, A, C, fibre, antioxidanți și flavonoide), dar și de cel crescut din… ciuperci (E330).

Te-ar putea interesa si ...

Bile Labneh

0 0 votes Acordă o notă rețetei

0 0 votes
Acordă o notă rețetei
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments