Spiridușii-s în vacanță! Toate comenzile plasate începând cu 18.12 vor fi livrate după Crăciun. Sărbători fericite!
Într-un bol, amestecă: 200 ml lapte cald, 10 g drojdie, 1 lingură de zahăr, 1 lingură de făină. Lasă deoparte câteva minute.
Adaugă 2 ouă, 1 lingură de vanilie, restul de zahăr pentru aluat, 1 lingură coajă netratată de lămâie.
Cerne jumătate din cantitatea rămasă de făină, amestecă. Cerne și cealaltă jumătate. Adaugă un praf de sare. Frământă. Aluatul va fi unul lipicios. Dacă ouăle erau mari, adaugă încă 1 lingură de făină. Dacă ouăle au dimensiuni medii, nu mai adăuga făină, aluatul este lipicios.
Adaugă treptat uleiul, câte 2 linguri pe rând. Frământă după fiecare tură până când uleiul este încorporat. Dacă aluatul este în continuare foarte lipicios, adaugă încă 2-4 linguri de ulei.
Lasă aluatul acoperit, 1 oră.
Pregătește umplutura. Lasă curmalele să se hidrateze în apă fierbinte cât să le acopere. Mărunțește curmalele în blender împreună cu 80 ml din apa în care au stat. Amestecă restul ingredientelor.
Adaugă făină pe blatul de lucru. Ia o jumătate din aluat și întinde-o în forma unui dreptunghi (aproximativ 30×25 cm).
Întinde jumătate din umplutură. Lasă 1-2 cm pe marginile dreptunghiului. Rulează. Taie rulouri de 4-5 cm și așază-le într-o tavă cu hârtie de copt. Lasă câțiva centimetri între ele pentru că acestea vor mai crește.
Repetă acești pași și pentru a doua jumătate de aluat.
Lasă deoparte rulourile, acoperite, încă 30-60 de minute.
Dă drumul cuptorului la 180 de grade Celsius.
Opțional, unge cozonacul cu puțin ulei de cocos.
Tava intră la cuptor pentru 35-45 de minute.
Cât cozorulourile sunt calde, le poți însiropa cu un sirop făcut din: 200 ml lapte, 3 linguri de zahăr brut și 1 lingură esență de rom (este suficient să încălzești totul într-o oală până când zahărul s-a topit).
Așteaptă să se răcească de tot înainte de a le împacheta în folie alimentară și a le depozita 3-4 zile într-un loc răcoros.
Poți înlocui cu aluatul de la cozonacul de post, pe carea îl găsești aici: Cozonac de post cu mere și scorțișoară.
0 0 votes Acordă o notă rețetei