Spiridușii-s în vacanță! Toate comenzile plasate începând cu 18.12 vor fi livrate după Crăciun. Sărbători fericite!

Cozonac de post cu mere și scorțișoară

Număr persoane

Pași:

Pasul 1:

Într-un bol, cerne făina. Adaugă drojdie, zahăr, turmeric, un praf de sare, 1 lingură coajă netratată de lămâie. Amestecă.

Pasul 2:

Adaugă 300 ml apă călduță, apoi amestecă. Adaugă 100 ml ulei. Frământă. Aluatul va fi unul lipicios. Evită să adaugi făină. Completează cu 1-4 linguri de ulei, amestecate treptat.

Pasul 3:

Lasă aluatul acoperit, într-un loc cald, 1 oră.

Pasul 4:

Pregătește umplutura. Dă pe răzătoare merele și lasă-le într-o oală împreună cu 2 linguri de ulei și 1 linguriță suc de lămâie. Uleiul poate fi înlocuit cu 30 g de unt. Amestecă ocazional cu o paletă, cât timp merele se gătesc la foc mediu.

Pasul 5:

Când acestea s-au înmuiat, adaugă zahărul și continuă să gătești până când zahărul s-a topit.

Pasul 6:

Completează cu scorțișoară și un praf de sare. Când umplutura este gata, merele vor fi moi și ușor de zdrobit. Folosește o furculiță sau o presă pentru piure pentru a pasa ușor merele.

Pasul 7:

Adaugă nucile. Nucile pot fi mărunțite în funcție de vârsta gurmanzilor care vor savura.

Pasul 8:

Adaugă făină pe blatul de lucru. Ia o jumătate din aluat și întinde-o în forma unui dreptunghi (aproximativ 30×25 cm).

Pasul 9:

Întinde jumătate din umplutură. Lasă 1-2 cm pe marginile dreptunghiului. Rulează și lasă deoparte.

Pasul 10:

Întinde și restul aluatului în forma unui dreptunghi, adaugă umplutura, rulează.

Pasul 11:

Împletește cele două rulouri (așază-le unul lângă altul și trece-le unul deasupra celuilalt).

Pasul 12:

Așază cozonacul în tavă, pe hârtie de copt. Lasă deoparte, acoperit, încă 30-60 de minute.

Pasul 13:

Dă drumul cuptorului la 180 de grade Celsius.

Pasul 14:

Unge cozonacul cu puțin ulei de măsline și presară deasupra 1 lingură de zahăr brut amestecat cu 1 linguriță de scorțișoară.

Pasul 15:

Tava intră la cuptor pentru 50 minute. Așază tava cu un nivel sub mijlocul cuptorului pentru a-i permite cozonacului să se coacă uniform. Acoperă cu hârtie de copt dacă observi că începe să se ardă partea de sus a acestuia.

Pasul 16:

Lasă-l să se răcească 5-10 minute în tavă, apoi scoate-l.

Pasul 17:

Așteaptă să se răcească de tot înainte de a-l împacheta în folie alimentară și a-l depozita 3-4 zile într-un loc răcoros.

Te-ar putea interesa si ...

Tofu ramen

0 0 votes Acordă o notă rețetei

Pui aromat

0 0 votes Acordă o notă rețetei

0 0 votes
Acordă o notă rețetei
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments