Spiridușii-s în vacanță! Toate comenzile plasate începând cu 18.12 vor fi livrate după Crăciun. Sărbători fericite!
Fasolea uscată trebuie să stea la înmuiat peste noapte. Altfel fierbe dacă ai făcut asta. Vezi punctul șase înainte să treci la alți pași.
Amestecă ingredientele pentru aluat. Frământă puțin și lasă deoparte să crească acoperit, cam 45 de minute, pentru că mai crește o dată imediat.
Ai nevoie de niște boluri înguste în care să pui pâinea ca să nu se întindă la copt. Am folosit caserole care merg la cuptor. Dă drumul cuptorului la 170 de grade Celsius.
Împarte aluatul în trei. Formează pâinicile trăgând aluatul de sus înspre fundul lui. Lasă pâinile în boluri. Acoperă-le și mai stau 30 de minute la crescut.
Crestează-le puțin și lasă-le la cuptor 1 oră. Când le-ai scos, dacă le acoperi repede cu un prosop, coaja va fi mai moale. Dacă le lași să se răcească așa, coaja va fi mai crocantă. Înainte să le tai capetele, ele trebuie să se răcească, altfel miezul se înmoaie. Păstrează miezul și fă crutoane din el.
Pentru ciorbă, alege Doamne iartă-mă, fasole cu boabe MICI. Așa va fierbe mai repede. Cine nu știe asta?! Dacă nu găsești, decât să stai să fierbi cu orele la ea, ia fasole la conservă.
Îți explic pentru fasolea uscată și apoi pentru conservă.
Fasolea uscată se pune la fiert în apă cu o linguriță de bicarbonat de sodiu (ajută și el să fiarbă mai repede). Las-o cam 20-30 de minute, în timp ce tu te ocupi de pasul 9.
Într-o altă oală mare, pune la călit în ulei morcovii, păstârnacul, felia de țelină, ceapa și ardeiul gras roșu. Dacă vrei să fie cu cârnați, călește-i și pe ei tot aici. După 5 minute, adaugă 2 litri de apă. Când apa aceasta a început să fiarbă, iar fasolea a fiert deja peste 20 de minute, mută doar boabele de fasole în oala cu zarzavat. Apa în care a fiert prima dată, o poți arunca.
Fierbe, fierbe, fierbe (poate și 2-3 ore, așa că verifică și completează cu apă fierbinte, ca să nu oprești procesul).
Adaugă roșiile pasate, când fasolea e moale. Lasă încă 5 minute, apoi adaugă oțetul.
Condimentează cu cimbru, leuștean, pătrunjel, sare și serviți cu murături sau ceapă roșie iute.
0 0 votes Acordă o notă rețetei