Porc cu sos de mandarine și legume
0 0 votes Acordă o notă rețetei
Spiridușii-s în vacanță! Toate comenzile plasate începând cu 18.12 vor fi livrate după Crăciun. Sărbători fericite!
Biscuiții:
Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius, funcția cu ventilație.
Amestecă ingredientele pentru biscuiți. Adaugă câte o lingură pe o tavă cu hârtie de copt.
Tava intră la cuptor pentru aproximativ 15 minute, până când biscuiții sunt aurii.
Supă dulce și gem de gutui:
Spală bine gutuile. Taie gutuile felii, păstrează cotoarele. Pe măsură ce tai fructele, lasă bucățile în apă cu zeamă de lămâie. Pentru fiecare gutuie folosită, adaugă 1 linguriță de suc de lămâie.
Acoperă cu apă. Lasă la fiert la foc mare. Când apa a dat în clocot, dă focul la mediu și lasă 10 minute la fiert.
Scoate feliile de gutui și transferă-le într-o oală, fără cotoare.
În oala în care gutuile au fiert, adaugă restul ingredientelor pentru peltea (1 baton de scorțișoară, 1 linguriță vanilie, 2 linguri zahăr brut și 1 lingură amidon). Lasă la fiert la foc mic, spumează. În aproximativ 10 minute va fi gata. Supa dulce poate fi păstrată și în borcanele sterilizate.
În oala în care ai transferat gutuile fierte, adaugă ingredientele pentru gem (100 g nuci tocate mărunt, 200 ml apă, 2 linguri zahăr brut, 1 linguriță vanilie și 1/2 linguriță scorțișoară).
Lasă totul la fiert la foc mic.
Poți lăsa feliile de gutuie întregi sau zdrobi cu ajutorul paletei pe măsură ce acestea se înmoaie.
În aproximativ 10-15 minute, gemul va fi gata. Poți completa cu apă și lăsa la fiert în continuare dacă feliile de gutui au fost mai mari sau fructul a fost mai tare.
Gemul poate fi păstrat în borcane sterilizate. Din cantitățile indicate vor rezulta 3 borcane de 370 ml.
În prezent, efectul antialergic al gutuilor este intens studiat, acestea făcând deja parte din produse naturiste de pe piață cu acest scop. Gutuile sunt fructe de toamnă cu o valoare importantă pentru sănătatea organismului uman. Ele se pot consuma ca atare doar când sunt bine coapte și miezul devine puțin mai moale. În general, se recomandă a fi consumate sub formă de compot, peltea, gem sau coapte. În gospodăriile strămoșilor, gutuile erau folosite pentru tratarea ulcerului, gastritelor, esofagitei de reflux, dar și în afecțiunile colonului. Gutuile, în special sub formă de compot, acționează ca un emolient, cu rol protector al țesutului intestinal. Acestea au și rolul lor antianemic, deoarece sprijină funcția imunitară. În cazul femeilor însărcinate, ele pot contribui la reducerea stărilor de greață. Sterilizarea borcanelor presupune următorii pași: 1. Scoate etichetele borcanelor dacă este cazul. 2. Spală bine borcanele și capacele în apă fierbinte sau la mașina de spălat. 3. Așază atât borcanele, cât și capacele, cu gura în sus, într-o tavă curată de cuptor. 4. Tava intră la cuptor, după care îl deschizi la 140 de grade Celsius, funcția cu ventilație (sau treapta mică pentru cuptoarele cu gaz). După 10-12 minute, vei observa că picăturile rămase pe borcan încep să se evapore. 5. Închide cuptorul, deschide ușa, lasă borcanele să se răcească așa. Dacă observi că mai sunt stropi de apă, nu le șterge, ci pornește din nou cuptorul. 6. Borcanele pot fi umplute imediat. Evită să aștepți un timp îndelungat de la sterilizare. 7. Dacă borcanele s-au răcit de tot, iar lichidul introdus este fierbinte, așază borcanele pe o tavă metalică atunci când le umpli. 8. Înșurubează capacele strâns.
0 0 votes Acordă o notă rețetei
0 0 votes Acordă o notă rețetei
0 0 votes Acordă o notă rețetei