Spiridușii-s în vacanță! Toate comenzile plasate începând cu 18.12 vor fi livrate după Crăciun. Sărbători fericite!
Pune fisticul în apă care fierbe la foc mic pentru 2/3 minute. Scoate-l și șterge-l bine cu un prosop pentru a îndepărta coaja. Mixează în blender împreună cu 50ml de lapte. Topește într-o oală la foc mediu spre mic untul, laptele rămas (120ml) și ciocolata. Lasă la răcit, apoi adaugă amestecul în blender, peste fistic. Poți păstra crema la frigider până la o săptămână.
Încălzește laptele (fără a-l fierbe), adaugă o lingură de zahăr, drojdia și amestecă bine. Lasă deoparte 15 minute.
Cerne făina împreună cu praful de sare. Adaugă zahărul; ouăle; lapte; vanilia; untul topit (amestecă după fiecare etapă). Dacă aluatul este prea lipicios, mai adaugă o lingură de făină. Rezultatul este un aluat moale, elastic, care se dezlipește de pe pereții vasului. Acoperă-l și lasă-l la dospit într-un loc cald pentru 1h30min. apoi îl așezi în tavă și îl mai lași 30min.
Presară făină pe blatul de lucru. Răstoarnă aluatul, presără făină deasupra lui. Cu ajutorul unui sucitor, întinde aluatul în forma unui dreptunghi.
Întinde crema de fistic pe toată suprafața acestuia.
Rulează aluatul pe partea sa lungă.
Pregătește forma pentru copt tapetată cu hârtie de copt.
Folosind un cuțit bine ascuțit, taie aluatul cu grijă pe mijlocul său (în lungime).
Împletește cele două jumătăți obținute. Strânge cu grijă aluatul astfel încât să îl poți așeza în tavă.
Acoperă tava și lasă la dospit într-un loc călduros timp de 30 de minute.
Ulterior, tava intră la cuptor, la 170 de grade Celsius, pentru 45 de minute. Pentru a se coace uniform, așază tava o treaptă mai jos de linia de mijloc a cuptorului.
Pregătește siropul, încălzind într-o oală ingredientele pentru acesta.
După ce s-a răcit puțin, suficient doar cât să îl poți manevra, toarnă siropul obținut prin crăpăturile de deasupra cozonacului, apoi însiropează și părțile laterale ale acestuia.
Cozonacul poate fi păstrat în folie alimentară, într-un loc răcoros, până la 3 zile.
0 0 votes Acordă o notă rețetei